Ciasto marchewkowe z bakaliami

Bardzo smaczne ciasto marchewkowe z bakaliami, idealne do porannej kawy. Puszyste, choć niezbyt wysokie, wilgotne w środku i oblane pyszną polewą czekoladową. Smak ciasta w dużej mierze zależy od ilości oraz od jakości bakalii. Ja np. użyłam morele, śliwki kalifornijskie, orzechy włoskie, rodzynki oraz żurawinę suszoną.

Ciasto marchewkowe z polewą czekoladową

Ciasto marchewkowe z bakaliami

Składniki :

  • 3 jajka
  • ¾ szklanki cukru pudru
  • 1 ½ szklanki mąki pszennej
  • ¾ łyżeczki proszku do pieczenia
  • ¾ łyżeczki sody
  • 1 płaska łyżka cynamonu
  • ¾ szklanki oleju
  • 1 ½ szklanki marchwi startej na tarce o drobnych oczkach lub przepuszczonej przez maszynkę z wkładką do warzyw.
  • bakalie: orzechy włoskie, laskowe, morele, żurawina, śliwka kalifornijska, figi, rodzynki. Ja użyłam orzechy włoskie – 30 g, morele – 30 g, śliwkę kalifornijską – 20 g, rodzynki – 10 g, żurawinę suszoną – 10 g
    Polewa czekoladowa:
  • 5 łyżek stołowych śmietany 30%
  • 30-40 g czekolady gorzkiej

Sposób przygotowania:

  1. Całe jajka zmiksować wraz z cukrem pudrem na gładką masę.
  2. Dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, sodą oraz cynamonem. Całość dokładnie zmiksować. Następnie stopniowo dodawać olej ubijając dokładnie masę za pomocą miksera.
  3. Dodać startą marchew. Ciasto wymieszać za pomocą łyżki. Dodać pokrojone bakalie.
  4. Ciasto piec ok 1 godz. w piekarniku nagrzanym do temperatury 200 stopni.
  5. Po przestygnięciu rozprowadzić na wierzch ciasta polewę czekoladową (śmietanę 30% podgrzać wraz z czekoladą na wolnym ogniu stale mieszając, aż do całkowitego rozpuszczenia się oraz do uzyskania jednolitej masy.

Ciasto marchewkowe z bakaliami Ciasto marchewkowe z bakaliami

Zobacz także: