Kogel-mogel z truskawkami
Gotowanie ze stylem
Smak puszystej i lekkiej masy na bazie żółtek i cukru kojarzy mi się z okresem dzieciństwa. Przygotowując w tym tygodniu bezę zastanawiałam się w jaki sposób mogę wykorzystać żółtka i wpadłam na pomysł wykonania kogla-mogla. Bardzo trafnym okazało się połączenie żółtek i cukru z musem truskawkowym na zimno. Jeśli też chcecie przypomnieć sobie jeden z najprostszych deserów z dzieciństwa wykonajcie jak ja kogel-mogel.
Kogel-mogel
Składniki na 3 porcje:
- 5 żółtek
- 3 pełne łyżki cukru pudru
- 100 g śmietany kremówki 30%
- 2 łyżeczki żelatyny w proszku
- 250 g świeżych truskawek
- kakao do posypania
- kolorowe kuleczki cukrowe do dekoracji
- Dodatkowo:
- 3 pucharki deserowe
Sposób przygotowania:
- Truskawki umyć pod bieżącą wodą, odsączyć, odszypułkować i zblenderować na gładką masę. Żelatynę rozpuścić w 4 łyżkach wrzącej wody, po czym dodać do musu z truskawek i dokładnie wymieszać. Masę z truskawek przelać równomiernie do pucharków i wstawić do lodówki na około 2 godziny.
- Po tym czasie żółtka wraz z cukrem ubić na gładką masę za pomocą miksera. Dodać śmietanę kremówkę i mieszać jeszcze przez chwilę. Żelatynę rozpuścić w 4 łyżkach wrzącej wody, następnie dodać do ubitej masy i dokładnie wymieszać. Warstwę kogla-mogla nałożyć na truskawkowy spód, po czym wstawić ponownie do lodówki na 2 godziny.
- Kakao przesypać na sitko i poprószyć nim kogel-mogel, udekorować kolorowymi cukrowymi kuleczkami.