Muffinki czekoladowe
Gotowanie ze stylem
Muffinki czekoladowe
Składniki na 12 muffinek:
- Ciasto:
- 2 szklanki mąki pszennej
- 150 g czekolady o zawartości 60% - 70% masy kakaowej
- 100 g masła
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 100 g cukru (½ szklanki)
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- 1 jajko
- 1 łyżeczka kakao
- 1 szklanka mleka
- Krem:
- 150 g śmietany 36%
- 2 pełne łyżki cukru pudru
- 50 g czekolady o zawartości masy kakaowej 60%- 70%
Sposób przygotowania:
- Ciasto:
- Piekarnik rozgrzać do 180°C. Formę na muffiny wypełnić papilotkami.
- Mąkę, proszek do pieczenia oraz kakao przesiać do jednego naczynia, dodać cukier oraz cukier wanilinowy
i delikatnie wymieszać. - Czekoladę pokroić w kostkę. Jajka zmiksować z mlekiem w oddzielnym naczyniu. Masło delikatnie podgrzewać
w garnku aż do całkowitego rozpuszczenia się. - Połączyć ze sobą składniki sypkie z jednego naczynia ze składnikami płynnymi (masą jajeczną) z drugiego naczynia i dokładnie wymieszać za pomocą łyżki. Dodać pokrojone kawałki czekolady i wymieszać (jeśli masa będzie zbyt gęsta można dodać jeszcze nieco mąki).
- Czekoladową masę na muffinki nakładać równomiernie w papilotki za pomocą łyżki.
- Piec w temperaturze 180°C około 20 minut (bez termoobiegu).
- Krem:
- Czekoladę połamać na mniejsze kawałki, przełożyć do żaroodpornego naczynia, ustawić nad garnkiem z gotującą się wodą i podgrzewać aż do całkowitego rozpuszczenia, po czym odstawić do przestygnięcia.
- Śmietanę ubić na sztywno, dodać cukier puder i dalej miksować. Następnie dodać rozpuszczoną czekoladę
i dokładnie wymieszać.
- Wykończenie:
- Na przestudzone muffinki nakładać za pomocą szprycy krem formułując na każdej z nich kształt ślimaka.