Muffinki czekoladowe

Muffinki czekoladowe

Muffinki czekoladowe

Składniki na 12 muffinek:

    Ciasto:
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 150 g czekolady o zawartości 60% - 70% masy kakaowej
  • 100 g masła
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 100 g cukru (½ szklanki)
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka kakao
  • 1 szklanka mleka
    Krem:
  • 150 g śmietany 36%
  • 2 pełne łyżki cukru pudru
  • 50 g czekolady o zawartości masy kakaowej 60%- 70%

Sposób przygotowania:

    Ciasto:
  1. Piekarnik rozgrzać do 180°C. Formę na muffiny wypełnić papilotkami.
  2. Mąkę, proszek do pieczenia oraz kakao przesiać do jednego naczynia, dodać cukier oraz cukier wanilinowy
    i delikatnie wymieszać.
  3. Czekoladę pokroić w kostkę. Jajka zmiksować z mlekiem w oddzielnym naczyniu. Masło delikatnie podgrzewać
    w garnku aż do całkowitego rozpuszczenia się.
  4. Połączyć ze sobą składniki sypkie z jednego naczynia ze składnikami płynnymi (masą jajeczną) z drugiego naczynia i dokładnie wymieszać za pomocą łyżki. Dodać pokrojone kawałki czekolady i wymieszać (jeśli masa będzie zbyt gęsta można dodać jeszcze nieco mąki).
  5. Czekoladową masę na muffinki nakładać równomiernie w papilotki za pomocą łyżki.
  6. Piec w temperaturze 180°C około 20 minut (bez termoobiegu).
    Krem:
  1. Czekoladę połamać na mniejsze kawałki, przełożyć do żaroodpornego naczynia, ustawić nad garnkiem z gotującą się wodą i podgrzewać aż do całkowitego rozpuszczenia, po czym odstawić do przestygnięcia.
  2. Śmietanę ubić na sztywno, dodać cukier puder i dalej miksować. Następnie dodać rozpuszczoną czekoladę
    i dokładnie wymieszać.
    Wykończenie:
  1. Na przestudzone muffinki nakładać za pomocą szprycy krem formułując na każdej z nich kształt ślimaka.

Muffinki czekoladoweMuffinki czekoladoweMuffinki czekoladowe

Zobacz także: