Pasztet warzywny z cukinii
Gotowanie ze stylem
Jeśli chcecie zimą przypomnieć sobie trochę lata lub jesieni polecam wykorzystać zapasy z domowej spiżarni i przyrządzić pasztet warzywny z cukinii. Treściwy posiłek nie musi być wyłącznie daniem mięsnym. Z pewnością dodatek warzyw do potrwa sprawi, że nasze dania będą bardziej lekkostrawne, aromatyczne i apetyczne. Polecam!
Pasztet warzywny z cukinii
Składniki :
- 2 nieduże cukinie
- 1 cebula
- 1 marchew
- 1 pietruszka
- 1 plaster selera korzeniowego
- 2 łyżki stołowe posiekanej natki pietruszki
- 10 dag sera żółtego
- 3 jaja (żółtka oddzielone od białek)
- 3/4 szklanki bułki tartej
- 2 łyżki kaszy manny
- 1/3 szklanki oleju rzepakowego
- 3/4 łyżki soli
- 1/2 łyżeczki pieprzu czarnego mielonego
- Dodatkowo:
- forma keksowa o wymiarach 11 x 30 cm
Sposób przygotowania:
- Warzywa oczyścić, obrać ze skórki. Cukinie zetrzeć na tarce jarzynowej na grubych oczkach bądź zmielić w maszynce z końcówką do warzyw, posolić, odstawić, aby puściła sok. Odcedzić z nadmiaru wody.
- Resztę warzyw zetrzeć na tarce lub najlepiej zmielić w maszynce na drobnych oczkach. To samo po oczyszczeniu maszynki zrobić z serem żółtym.
- Cebulę obrać ze skórki i posiekać na drobno.
- Zmielone warzywa połączyć z cukinią w dużym naczyniu, dodać starty ser żółty, posiekaną natkę pietruszki, olej, bułkę tartą, kaszę oraz żółtka.
- Białka ubić na sztywną pianę, dodać do masy, wymieszać najlepiej rękoma. Posolić i popieprzyć do smaku, wymieszać.
- Tak przygotowaną masę przełożyć do foremki keksowej wyłożonej papierem do pieczenia. Piec około 1 godziny w piekarniku w temperaturze 180 stopni.