Beza z owocami

Przepis na pyszną bezę, która zawsze wychodzi najlepiej. Przygotowując bezę należy pamiętać o łączeniu składników w odpowiednich proporcjach szczególnie jeśli chodzi o białka oraz cukier. Drugim ważnym czynnikiem jest proces mieszania i powolnego dodawania cukru. Ten przepis na pewno Was nie zawiedzie :) Polecam!

Beza z pomarańczą i truskawkami

Beza z owocami

Składniki :

    Beza:
  • 4 białka jaj
  • 220 g cukru
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka octu winnego
    Krem:
  • Ser mascarpone – 250 g
  • 1 żółtko
  • 1 łyżka stołowa cukru pudru
    Dekoracja:
  • świeże owoce np. truskawki, maliny, borówka amerykańska, pomarańcze

Sposób przygotowania:

  1. Białka bardzo dokładnie oddzielić od żółtek tak, aby nie było śladu żółtek w masie do bezy.
  2. Piekarnik nagrzać do temperatury 150 stopni (u mnie góra dół, bez termoobiegu).
  3. Plastikowe naczynie skropić lekko sokiem z cytryny, a następnie wytrzeć je ręcznikiem papierowym.
  4. Białka zmiksować mikserem do lejącej się masy, następnie dodawać po 1 łyżce cukru miksując po każdej kilkanaście sekund na średnich obrotach. Po dodaniu całego cukru miksować jeszcze przez 2-3 minuty.
  5. Dodać mąkę ziemniaczaną i ocet, miksować na średnich obrotach jeszcze przez 1-2 minuty.
  6. Formę wyłożyć papierem do pieczenia. Z masy bezowej uformować łyżką 4 okręgi. Wypukłą stroną łyżki wyrównać boki i wierzch bez (tę czynność należy wykonać w miarę szybko i sprawnie).
  7. Temperaturę obniżyć do 120 stopni. Wstawić bezy i piec przez 1 godzinę i 10 minut.
  8. Po upieczeniu wyjąć bezy z piekarnika i pozostawić do całkowitego przestygnięcia.
    Krem:
  • Serek mascarpone wymieszać naczyniu wraz z cukrem pudrem oraz żółtkiem – około 3 minuty za pomocą miksera.
    Dekoracja:
  • Bezę udekorować owocami. Mogą być to pomarańcze, mandarynki, kiwi, truskawki lub owoce mieszane.

Beza z owocami

Zobacz także: