Beza z owocami
Gotowanie ze stylem
Przepis na pyszną bezę, która zawsze wychodzi najlepiej. Przygotowując bezę należy pamiętać o łączeniu składników w odpowiednich proporcjach szczególnie jeśli chodzi o białka oraz cukier. Drugim ważnym czynnikiem jest proces mieszania i powolnego dodawania cukru. Ten przepis na pewno Was nie zawiedzie :) Polecam!
Beza z pomarańczą i truskawkami
Składniki :
- Beza:
- 4 białka jaj
- 220 g cukru
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka octu winnego
- Krem:
- Ser mascarpone – 250 g
- 1 żółtko
- 1 łyżka stołowa cukru pudru
- Dekoracja:
- świeże owoce np. truskawki, maliny, borówka amerykańska, pomarańcze
Sposób przygotowania:
- Białka bardzo dokładnie oddzielić od żółtek tak, aby nie było śladu żółtek w masie do bezy.
- Piekarnik nagrzać do temperatury 150 stopni (u mnie góra dół, bez termoobiegu).
- Plastikowe naczynie skropić lekko sokiem z cytryny, a następnie wytrzeć je ręcznikiem papierowym.
- Białka zmiksować mikserem do lejącej się masy, następnie dodawać po 1 łyżce cukru miksując po każdej kilkanaście sekund na średnich obrotach. Po dodaniu całego cukru miksować jeszcze przez 2-3 minuty.
- Dodać mąkę ziemniaczaną i ocet, miksować na średnich obrotach jeszcze przez 1-2 minuty.
- Formę wyłożyć papierem do pieczenia. Z masy bezowej uformować łyżką 4 okręgi. Wypukłą stroną łyżki wyrównać boki i wierzch bez (tę czynność należy wykonać w miarę szybko i sprawnie).
- Temperaturę obniżyć do 120 stopni. Wstawić bezy i piec przez 1 godzinę i 10 minut.
- Po upieczeniu wyjąć bezy z piekarnika i pozostawić do całkowitego przestygnięcia.
- Krem:
- Serek mascarpone wymieszać naczyniu wraz z cukrem pudrem oraz żółtkiem – około 3 minuty za pomocą miksera.
- Dekoracja:
- Bezę udekorować owocami. Mogą być to pomarańcze, mandarynki, kiwi, truskawki lub owoce mieszane.