Sernik z budyniem
Gotowanie ze stylem
Sernik z budyniem

Składniki :
- Ciasto kruche:
- 1 pełna szklanka mąki pszennej
- ¼ kostki margaryny kostkowej np. Palmy lub 100 g masła roślinnego
- 3 żółtka
- ½ szklanki cukru pudru
- 1 opakowanie cukru wanilinowego
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- masło do posmarowania formy
- Masa serowa:
- 1 kg sera trzykrotnie mielonego w wiaderku bądź w 4 kostkach po 250 g
- 6 żółtek
- 9 białek
- 120 ml oleju roślinnego – nie więcej niż ½ szklanki
- 2 budynie śmietankowe
- 1 szklanka mleka
- 1 szklanka cukru
- 1 opakowanie olejku śmietankowego – 10 ml (opcjonalnie)
- Dodatkowo:
- forma do pieczenia o wymiarach 25 x 36 cm
Sposób przygotowania:
- Ciasto kruche:
- Białka oddzielić od żółtek (białka pozostawić do masy serowej).
- Z podanych składników zagnieść ciasto kruche i wstawić do lodówki na czas przygotowania masy serowej.
- Masa serowa:
- Białka ubić wraz z cukrem na sztywną pianę.
- Do dużego naczynia przełożyć ser, dodać 6 żółtek i ucierać na średnich obrotach miksera. Następnie dodawać porcjami olej, 2 budynie, olejek śmietankowy i mleko cały czas mieszając.
- Na koniec stopniowo dodawać ubite białka z cukrem stale mieszając łyżką w jednym kierunku.
- Wykończenie:
- Ciasto wyjąć z lodówki i rozwałkować.
- Formę wysmarować masłem, oprószyć bułką tartą bądź wyłożyć papierem do pieczenia, po czym rozłożyć na niej ciasto. Następnie przelać masę serową (jest dość rzadka). Sernik wstawić do piekarnika i piec w temperaturze 180°C przez 45 – 50 minut, aż wierzch będzie wyraźnie zarumieniony.
Zobacz także:
Renata 05-11-2016 13:28:37
po upieczeniu wyjąć z piekarnika czy uchylić lekko drzwi piekarnika do wystudzenia?
gotowanie ze stylem 18-10-2015 13:10:25
Możesz użyć budyniu o masie 45 g.
daria 23-09-2015 10:00:46
witam jakiej wielkości maja być te budynie, bo sa mniejsze i te na 3/4 litra mleka, i nie bardzo wiem które dodać
Aga 21-12-2014 21:36:11
Zaraziłam tesciową tym przepisem - robiła 4 niedziele pod rząd!! :) jest swietny, puszysty i kremowy :)
Joanna 23-06-2014 22:29:40
Upieczony po raz drugi - NAJLEPSZY NA ŚWIECIE. Wszyscy znajomi zachwyceni smakiem tego sernika. Przepyszny! Polecam
Joanna 21-04-2014 14:17:41
Wyśmienity! Zrobiłam na tegoroczne Święta Wielkanocne i po prostu przepyszny. Muszę przyznać, że jako jedyny nie opadł! A serników piekę dość dużo.... ten przepis dodaję do udanych. Pychotka
iwona 30-12-2013 23:17:09
najlepszy sernik na świecie....
Dawid 22-12-2013 22:12:12
Dziś go robiłem w końcu święta się zbliżają i wyszedł mi rewelacyjnie:) to mój pierwszy sernik i smakuje jak z niejednej cukierni:) Polecam! :)
Aleksandra 29-09-2013 9:31:21
Wspaniale I pyszne , dziekuje za przepis