Tarta czekoladowa z masą kajmakową
Gotowanie ze stylem
Tarta z masą kajmakową, czekoladą oraz śmietaną kremówką. Przepis na pewno przypadnie do gustu wszystkim smakoszom czekolady, słodkich kremów oraz masy kajmakowej. Tarta składa się z trzech warstw: spodu złożonego z pokruszonych ciasteczek zbożowych i czekolady, warstwy kajmakowej oraz śmietanowej. Całość posypana jest kakao. Wszystkie składniki tarty komponują się ze sobą znakomicie. Polecam!
Tarta czekoladowa z masą kajmakową i śmietaną kremówką
Składniki :
- 125 g ciastek zbożowych bez czekolady np. Digestive
- 100 g masła
- 50 g czekolady mlecznej bądź gorzkiej
- Warstwa kajmakowa:
- 150 g czekolady gorzkiej
- 400 g masy mleka skondensowanego słodzonego
- Warstwa śmietanowa:
- 350 g śmietany 36%
- 4 łyżki cukru pudru
- Dodatkowo:
- kakao do posypania
- tortownica o średnicy 20 cm
Sposób przygotowania:
- Puszkę z mlekiem skondensowanym ustawić w garnku. Do garnka nalać wodę tak, aby zakryła powierzchnię puszki, a następnie gotować 4-5 godzin uzupełniając w trakcie poziom wyparowanej wody. Przestudzić.
- Spód:
- Ciastka włożyć pomiędzy dwie warstwy folii spożywczej, a następnie rozbić tłuczkiem, najdrobniej jak to możliwe.
- Masło oraz czekoladę rozpuścić w rondlu, następnie połączyć z pokruszonymi ciasteczkami i dokładnie wymieszać. Przygotowaną masą wyłożyć dno oraz boki tortownicy. Wstawić do lodówki na 20 minut.
- Warstwa kajmakowa:
- Czekoladę połamać na mniejsze fragmenty i przeżyć do żaroodpornej miski. Miskę ustawić nad rondlem z gotującą się na małym ogniu wodą i podgrzewać, aż do całkowitego rozpuszczenia się. Następnie połączyć masę kajmakową wraz z rozpuszczoną czekoladą, dokładnie wymieszać. Masę przelać na gotowy spód,po czym wstawić do lodówki.
- Warstwa śmietanowa:
- Śmietanę wraz z cukrem pudrem ubić na sztywno, przełożyć na warstwę masy kajmakowej, zachowując około 5-6 łyżek stołowych do dekoracji.
- Pozostałą ilość śmietany umieścić w szprycy (worka cukierniczego) z okrągłą końcówką, po czym tworzyć okrągłe kształty ułożone blisko siebie. Wstawić do lodówki.
- Przed podaniem posypać obficie kakao.