Tarta czekoladowa z masą kajmakową

Tarta z masą kajmakową, czekoladą oraz śmietaną kremówką. Przepis na pewno przypadnie do gustu wszystkim smakoszom czekolady, słodkich kremów oraz masy kajmakowej. Tarta składa się z trzech warstw: spodu złożonego z pokruszonych ciasteczek zbożowych i czekolady, warstwy kajmakowej oraz śmietanowej. Całość posypana jest kakao. Wszystkie składniki tarty komponują się ze sobą znakomicie. Polecam!

Tarta czekoladowa z masą kajmakową i śmietaną kremówką

Tarta czekoladowa z masą kajmakową

Składniki :

  • 125 g ciastek zbożowych bez czekolady np. Digestive
  • 100 g masła
  • 50 g czekolady mlecznej bądź gorzkiej
    Warstwa kajmakowa:
  • 150 g czekolady gorzkiej
  • 400 g masy mleka skondensowanego słodzonego
    Warstwa śmietanowa:
  • 350 g śmietany 36%
  • 4 łyżki cukru pudru
    Dodatkowo:
  • kakao do posypania
  • tortownica o średnicy 20 cm

Sposób przygotowania:

  1. Puszkę z mlekiem skondensowanym ustawić w garnku. Do garnka nalać wodę tak, aby zakryła powierzchnię puszki, a następnie gotować 4-5 godzin uzupełniając w trakcie poziom wyparowanej wody. Przestudzić.
    Spód:
  1. Ciastka włożyć pomiędzy dwie warstwy folii spożywczej, a następnie rozbić tłuczkiem, najdrobniej jak to możliwe.
  2. Masło oraz czekoladę rozpuścić w rondlu, następnie połączyć z pokruszonymi ciasteczkami i dokładnie wymieszać. Przygotowaną masą wyłożyć dno oraz boki tortownicy. Wstawić do lodówki na 20 minut.
    Warstwa kajmakowa:
  1. Czekoladę połamać na mniejsze fragmenty i przeżyć do żaroodpornej miski. Miskę ustawić nad rondlem z gotującą się na małym ogniu wodą i podgrzewać, aż do całkowitego rozpuszczenia się. Następnie połączyć masę kajmakową wraz z rozpuszczoną czekoladą, dokładnie wymieszać. Masę przelać na gotowy spód,po czym wstawić do lodówki.
    Warstwa śmietanowa:
  1. Śmietanę wraz z cukrem pudrem ubić na sztywno, przełożyć na warstwę masy kajmakowej, zachowując około 5-6 łyżek stołowych do dekoracji.
  2. Pozostałą ilość śmietany umieścić w szprycy (worka cukierniczego) z okrągłą końcówką, po czym tworzyć okrągłe kształty ułożone blisko siebie. Wstawić do lodówki.
  3. Przed podaniem posypać obficie kakao.

Tarta czekoladowa z masą kajmakowąTarta czekoladowa z masą kajmakową

Zobacz także: