Tiramisu
Gotowanie ze stylem
Jak się przekonałam Tiramisu może smakować doskonale nie tylko we Włoszech, ale także w Polsce. Ten smakołyk stanowi grzeszną pokusę dla podniebienia, której bez wątpienia ulegnie większość z nas. Do tej pory poznałam dwie wersje kremu do tiramisu. Pierwsza z nich polega na połączeniu serka mascarpone ze śmietaną kremówką, druga zaś bardziej oryginalna opiera się na dodaniu do mascarpone ubitych żółtek jaj. Pierwsza wersja jest oczywiście szybsza, lecz nie do końca oddaje prawdziwy wyraz i smak tiramisu.
Tiramisu z truskawkami
Składniki na 8 porcji:
- 200 g biszkoptów podłużnych
- 3 jajka
- 500 g serka mascarpone
- 50 ml likieru amaretto
- 2 łyżki kawy rozpuszczalnej classic
- 2 szklanki wody
- 3 łyżki kakao
- ½ szklanki cukru
- Dodatkowo:
- Truskawki do dekoracji - 5 dużych sztuk
- Forma do tiramisu - ja użyłam tortownicy o średnicy 20 cm
Sposób przygotowania:
- Kawę rozpuścić w dwóch szklankach wrzącej wody a następnie odstawić do przestygnięcia. Dodać likier amaretto i delikatnie wymieszać.
- Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę na najwyższych obrotach miksera, następnie dodać cukier i dalej miksować przez 4 minuty. Wstawić do lodówki.
- Żółtka ubić mikserem na puszystą i jasną masę (może to potrwać nawet około 15 minut). Następnie dodać serek mascarpone i wymieszać dokładnie mikserem. Dodać ubite białka i delikatnie wymieszać całość za pomocą łyżki.
- Biszkopty zanurzać dosłownie na chwilę w rozpuszczonej kawie z likierem, po czym układać na spodzie tortownicy. Następnie nałożyć równomiernie ½ kremu mascarpone i delikatnie poprószyć całość kakao. Nałożyć kolejną warstwę namoczonych biszkoptów i ponownie krem. Wstawić do lodówki na co najmniej 4 godziny
a najlepiej na całą noc. - Wyporcjowane tiramisu przed podaniem posypać kakao, można także udekorować świeżymi truskawkami.