Zupa krem z cukinii z fetą
Gotowanie ze stylem
Uwielbiam kremowe zupy warzywne. Są one doskonałym źródłem witamin, składników mineralnych i błonnika. Przez cały okres studiów zajadałam się nimi, próbowałam wielu różnych kombinacji warzyw, przypraw i innych dodatków. Jednak jakiś czas temu po raz pierwszy zaskoczyło mnie połączenie warzywnej zupy kremowej z pokrojoną w kostkę fetą. Muszę przyznać, że smakowała wyśmienicie i bardzo szybko zniknęła ze stołu.
Zupa krem z cukinii z serem feta
Składniki na 3 porcje:
- 1 duża marchew
- 1 pietruszka korzeniowa
- 2 duże cukinie
- ¼ średniej wielkości obranego selera korzeniowego
- 1 mała cebula
- 1 opakowanie sera feta
- 4 małe ziemniaki
- sól, pieprz do smaku
- słodka mielona papryka
- olej bądź masło do smażenia
Sposób przygotowania:
- Marchew oraz pietruszkę obrać i pokroić w plasterki. Cebulę oczyścić i podzielić na 4 części. Cukinię wyparzyć we wrzącej wodzie, a następnie pokroić w kwadraty o wymiarach 2 x 2cm. Ziemniaki obrać i pokroić w kwadraty podobnie jak cukinię.
- Wszystkie warzywa przełożyć do jednego naczynia, poprószyć obficie solą, pieprzem oraz słodką papryką i wymieszać.
- Na patelni rozgrzać olej, wrzucić warzywa i podsmażyć równomiernie z każdej strony. Następnie przełożyć warzywa do garnka i zalać zimną wodą. Dodać seler i gotować na wolnym ogniu około 30 minut, aż do miękkości.
- Kiedy warzywa będą już miękkie, zdjąć zupę z ognia, odlać wywar do innego naczynia i odstawić.
- Warzywa zblenderować na gładką masę. Jeśli krem jest zbyt gęsty można dodać nieco odsączonego wcześniej wywaru. Doprawić przyprawami do smaku i ponownie zagotować.
- Zupę przelać do bulionówek oraz dodać pokrojoną w kostkę fetę. Serwować ze świeżym pieczywem.