Ciasto z truskawkami i galaretką

Bardzo smaczne, lekkie ciasto biszkoptowe z masą budyniową, truskawkami i galaretką. Przepis na ciasto jest bardzo prosty do wykonania a przy tym niezbyt czasochłonny. Zamiast truskawek do ciasta możemy wykorzystać inne owoce np. borówki, maliny bądź jagody. Taki deser to idealna propozycja na letnie i upalne dni.

Ciasto z truskawkami, masą budyniową i galaretką

Ciasto z truskawkami i galaretką

Składniki :

    Biszkopt:
  • 4 jajka
  • 1 szklanka mąki tortowej
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia
    Masa budyniowa:
  • 1 litr mleka
  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 budyń waniliowy
  • 1 żółtko
  • 200 g masła
  • szczypta soli
    Do nasączenia:
  • ½ szklanki zaparzonej mocnej esencji herbaty
  • 1 łyżeczka cukru wanilinowego
    Dodatkowo:
  • 0,5 kg truskawek
  • 2 galaretki truskawkowe
  • 3 szklanki wody
    Potrzebne akcesoria:
  • blaszka do pieczenia o wymiarach: 23cm x 41cm
  • papier do pieczenia

Sposób przygotowania:

  1. Galaretki rozpuścić w 3 szklankach gorącej wody i odstawić do stężenia. Truskawki odszypułkować i umyć pod bieżącą wodą.
  2. W 1/2 szklanki wrzącej wody zaparzyć zwykłą herbatę, wymieszać z 1 łyżeczką cukru wanilinowego i odstawić do przestygnięcia.
    Biszkopt:
  1. Całe jajka ubić wraz z cukrem na puszystą masę za pomocą miksera.
  2. Do oddzielnego naczynia przesiać mąkę tortową, mąkę ziemniaczaną oraz proszek do pieczenia i dokładnie wymieszać.
  3. Suche składniki dodawać po jednej łyżce do ubitych jajek z cukrem stale mieszając na zmniejszonych obrotach miksera, aż do całkowitego połączenia się składników i uzyskania jednolitej gładkiej masy.
  4. Formę wyłożyć papierem do pieczenia, a następnie przelać na nią ciasto. Piec w nagrzanym do temperatury 175°C piekarniku około 20 – 25 minut. Po upieczeniu zostawić biszkopt w zamkniętym piekarniku na około 20 minut, następnie uchylić drzwiczki
    i pozostawić ciasto do całkowitego przestygnięcia.
  5. Biszkopt nasączyć herbatą wymieszaną z cukrem wanilinowym.
    Masa budyniowa:
  1. Z podanej ilości mleka odlać pół szklanki, wsypać mąkę pszenną, budyń oraz dodać żółtko, po czym zmiksować na jednolitą masę.
  2. Do reszty mleka dodać cukier, masło oraz szczyptę soli i zagotować.
  3. Kiedy mleko zacznie wrzeć, wlać rozrobioną masę budyniową, mieszać intensywnie, aż do momentu zagotowania się masy (widoczne będą pęcherzyki powierza).
  4. Gorącą masę budyniową nałożyć na biszkopt, po czym odstawić do przestygnięcia, a następnie wstawić do lodówki na czas zastygnięcia galaretki.
  5. Kiedy galaretka będzie już dość gęsta, wówczas na masie budyniowej ułożyć truskawki i zalać je galaretką, po czym wstawić do lodówki na minimum 3 godziny.
    Moje uwagi:
  1. Biszkopt oraz masę budyniową można przygotować poprzedniego dnia, natomiast wykończenie ciasta – nałożenie truskawek
    i galaretki można wykonać na kilka godzin przed podaniem.
  2. Do nasączenia ciasta można użyć mniejszej ilości herbaty niż zakłada to przepis.

Ciasto z truskawkami i galaretką Ciasto z truskawkami i galaretką

Zobacz także: