Ciasto z truskawkami i galaretką
Gotowanie ze stylem
Bardzo smaczne, lekkie ciasto biszkoptowe z masą budyniową, truskawkami i galaretką. Przepis na ciasto jest bardzo prosty do wykonania a przy tym niezbyt czasochłonny. Zamiast truskawek do ciasta możemy wykorzystać inne owoce np. borówki, maliny bądź jagody. Taki deser to idealna propozycja na letnie i upalne dni.
Ciasto z truskawkami, masą budyniową i galaretką
Składniki :
- Biszkopt:
- 4 jajka
- 1 szklanka mąki tortowej
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 3/4 szklanki cukru
- 1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia
- Masa budyniowa:
- 1 litr mleka
- 1 szklanka cukru
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1 budyń waniliowy
- 1 żółtko
- 200 g masła
- szczypta soli
- Do nasączenia:
- ½ szklanki zaparzonej mocnej esencji herbaty
- 1 łyżeczka cukru wanilinowego
- Dodatkowo:
- 0,5 kg truskawek
- 2 galaretki truskawkowe
- 3 szklanki wody
- Potrzebne akcesoria:
- blaszka do pieczenia o wymiarach: 23cm x 41cm
- papier do pieczenia
Sposób przygotowania:
- Galaretki rozpuścić w 3 szklankach gorącej wody i odstawić do stężenia. Truskawki odszypułkować i umyć pod bieżącą wodą.
- W 1/2 szklanki wrzącej wody zaparzyć zwykłą herbatę, wymieszać z 1 łyżeczką cukru wanilinowego i odstawić do przestygnięcia.
- Biszkopt:
- Całe jajka ubić wraz z cukrem na puszystą masę za pomocą miksera.
- Do oddzielnego naczynia przesiać mąkę tortową, mąkę ziemniaczaną oraz proszek do pieczenia i dokładnie wymieszać.
- Suche składniki dodawać po jednej łyżce do ubitych jajek z cukrem stale mieszając na zmniejszonych obrotach miksera, aż do całkowitego połączenia się składników i uzyskania jednolitej gładkiej masy.
- Formę wyłożyć papierem do pieczenia, a następnie przelać na nią ciasto. Piec w nagrzanym do temperatury 175°C piekarniku około 20 – 25 minut. Po upieczeniu zostawić biszkopt w zamkniętym piekarniku na około 20 minut, następnie uchylić drzwiczki
i pozostawić ciasto do całkowitego przestygnięcia. - Biszkopt nasączyć herbatą wymieszaną z cukrem wanilinowym.
- Masa budyniowa:
- Z podanej ilości mleka odlać pół szklanki, wsypać mąkę pszenną, budyń oraz dodać żółtko, po czym zmiksować na jednolitą masę.
- Do reszty mleka dodać cukier, masło oraz szczyptę soli i zagotować.
- Kiedy mleko zacznie wrzeć, wlać rozrobioną masę budyniową, mieszać intensywnie, aż do momentu zagotowania się masy (widoczne będą pęcherzyki powierza).
- Gorącą masę budyniową nałożyć na biszkopt, po czym odstawić do przestygnięcia, a następnie wstawić do lodówki na czas zastygnięcia galaretki.
- Kiedy galaretka będzie już dość gęsta, wówczas na masie budyniowej ułożyć truskawki i zalać je galaretką, po czym wstawić do lodówki na minimum 3 godziny.
- Moje uwagi:
- Biszkopt oraz masę budyniową można przygotować poprzedniego dnia, natomiast wykończenie ciasta – nałożenie truskawek
i galaretki można wykonać na kilka godzin przed podaniem. - Do nasączenia ciasta można użyć mniejszej ilości herbaty niż zakłada to przepis.