Gulasz z wołowiną i cukinią
Gotowanie ze stylem
Świetny przepis na obiad lub późną kolację, wystarczy jedynie wymieszać ze sobą kilka składników i gotowe. Danie w połączeniu z ryżem brązowym lub kaszą gryczaną jest bardzo pożywne i syte. Ważne jest, aby warzywa były pokrojone w kawałki o podobnej wielkości, wówczas nasz gulasz będzie się równomiernie gotował.
Gulasz z wołowiną, cukinią i dynią
Składniki na 2-3 porcje:
- 300 g dyni pokrojonej w kostkę
- 200 g wołowiny np. ligawy pokrojonej w kostkę
- 1 cukinia średniej wielkości
- 250 g szpinaku typu baby
- 1 cebula średniej wielkości posiekana na drobno
- przyprawy: sól, pieprz, cynamon do smaku
- 1/2 szklanki wody
- ugotowany ryż brązowy
Sposób przygotowania:
- Cebulę przesmażyć na rozgrzanej z patelni z odrobiną oleju roślinnego. Dodać wołowinę, 1/4 szklanki wody i smażyć jeszcze przez 15 minut mieszając od czasu do czasu.
- Do rondla wlać pozostałą ilość wody i zagotować. Dodać dynię i gotować 5 minut bez mieszania. Odlać z rondla pozostały płyn.
- Dynię oraz cukinię przełożyć na patelnię, wymieszać z cebulą i wołowiną. Dodać szpinak oraz przyprawy, podgrzewać na wolnym ogniu 15 minut. Podawać z ryżem lub kaszą gryczaną.