Jajka w sosie tatarskim
Gotowanie ze stylem
Jajka w sosie tatarskim to proste i zdrowe danie, które możesz podawać na ciepło lub na zimno. Niewątpliwie jest to dobra propozycja na ciekową przekąskę bądź śniadanie. Nie masz pomysłu, co przygotować dla gości na imprezę lub Święta Wielkanocne, to ten przepis jest dla Ciebie! Jajka w sosie tatarskim to potrawa, która charakteryzuje się bardzo wysoką wartością odżywczą. Produkty takie jak jaka, cebula czy warzywa zielonolistne zawierają wiele cennych witamin i składników mineralnych takich jak witamina C oraz D a także cynk i wiele innych. Nie wiadomo, gdzie po raz pierwszy zaserwowano jajka w sosie tatarskim. Z niektórych doniesień wynika, że po raz pierwszy potrawę tą przygotował rosyjski kucharz. Z innych zaś dowiadujemy się, że potrawa ta dobrze była znana także we Francji.
Jajka w sosie tatarskim z groszkiem
Składniki :
- 3 jajka
- 2 łyżki zielonego groszku
- 1 mała cebulka
- 2 ogórki konserwowe
- 2 łyżki majonezu
- świeży szczypiorek bądź roszponka do posypania – opcjonalnie do dekoracji
- sól i pieprz
Sposób przygotowania:
Jajka na twardo:
- W rondlu zagotuj wodę. Jajka wrzuć do wrzątku na 8-9 minut. Po tym czasie odlej z rondla gorącą wodę i nalej zimnej, chwilę potrzymaj w niej jajka. Rozbij skorupki i obierz.
- Obrane jajka przekrój na połówki i ułóż na półmisku.
Sos tatarski:
- Cebulę obierz i posiekaj na drobniutką kosteczkę.
- Ogórki konserwowe obierz ze skórki i pokrój podobnie jak cebulę na drobno.
- Zmieszaj ze sobą w jednym naczyniu następujące składniki: groszek zielony, posiekaną na drobno surową cebulę, ogórki konserwowe, majonez, sól i pieprz.
- Na ułożone na półmisku jajka nakładaj łyżką sos tatarski.
Wskazówki:
- Jajka w sosie tatarskim możesz udekorować szczypiorkiem, koperkiem lub roszponką. Możesz też podawać danie bez zielonych dodatków, smakuje równie dobrze.
- Przepis ten można oczywiści dowolnie modyfikować. Jeśli chcesz uzyskać nieco bardziej pikantny smak, dodaj do sosu tatarskiego nieco chrzanu. Na pewno uzyskasz pożądany efekt.
- Jajek nie gotuj zbyt długo, bo mogą stracić swój smak i aromat lub może pojawić się na nich ciemna obwódka. Zbyt długie gotowanie jajek może też przyczynić się do utraty ich wartości odżywczej.