Zupa meksykańska

Zupa meksykańska z wołowiną i czerwoną papryką

Zupa meksykańska

Składniki na 4 porcje:

  • 2 cebule
  • 3-4 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 200 g chudego mięsa wołowego
  • 4-5 pomidorów lub 0,75 litra soku pomidorowego
  • 1 czerwona papryczka pepperoni
  • 1 por
  • 1 cukinia
  • 300 g zielonej fasolki szparagowej
  • 1 pęczek natki pietruszki
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania:

  1. Cebulę oraz por obrać i pokroić na plastry. Czosnek oczyścić i zetrzeć na drobnych oczkach tarki jarzynowej lub wycisnąć. Mięso pokroić w drobną kostkę.
  2. Na patelni rozgrzać oliwę, wyłożyć mięso z odrobiną wody i dusić. Następnie dodać pokrojoną cebulę, czosnek oraz por.
  3. Paprykę czerwoną i cukinię obrać ze skórki i pokroić w kostkę, natomiast paprykę peperoni posiekać na drobno.
  4. Fasolkę szparagową umyć pod bieżącą wodą, oczyścić a następnie gotować we wrzącej wodzie przez około
    10 minut.
  5. Pomidory obrać ze skórki, pokroić na połówki i zmiksować do konsystencji sosu.
  6. Uduszone mięso wraz z cebulą, porem i czosnkiem przełożyć do garnka. Dodać sok pomidorowy i gotować pod przykryciem około 5 minut.
  7. Następnie dodać pokrojoną cukinię, paprykę czerwoną, pepperoni, fasolkę szparagową oraz posiekaną natkę pietruszki
    i gotować do miękkości. Doprawić solą oraz pieprzem do smaku.
  8. Podawać ze świeżym pieczywem.

Zupa meksykańskaZupa meksykańska

Zobacz także: