Knedle ze śliwkami
Gotowanie ze stylem
Knedle ze śliwkami to bardzo znana polska potrawa przyrządzana na przełomie lata i jesieni. Od czasu do czasu bardzo lubię przyrządzać obiad na słodko, stosuję wówczas zawsze owoce sezonowe np. naleśniki z serem i truskawkami na początku lata, makaron z powidłami z jabłek jesienią i oczywiście knedle – kiedy dostępne są już śliwki. Potrawa ta przypomina mi smaki z dzieciństwa i stale zaskakuje smakiem. Delikatne ciasto uzyskuje się dzięki dodatkowi zmielonego sera twarogowego i ziemniaków. Do knedli możemy stosować różnego typu owoce, jednak najbardziej znane i lubiane są śliwki.
Knedle ze śliwkami, serem i bitą śmietaną
Składniki na 10 knedli:
- 10 -12 sztuk świeżych śliwek
- 200 g sera twarogowego półtłustego
- 400 g ugotowanych ziemniaków
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1 łyżka stołowa mąki ziemniaczanej
- 5 pełnych łyżek cukru
- 1 jajko
- szczypta soli
- Polewa:
- 2 płaskie łyżki stołowe cukru pudru
- 200 ml śmietany 30%
Sposób przygotowania:
- Śliwki opłukać, usunąć pestki, oprószyć 2 łyżkami cukru i odstawić.
- Ser oraz ugotowane i przestudzone ziemniaki zmielić w maszynce. Przełożyć do miski, dodać jajko, 3 łyżki cukru, szczyptę soli, mąkę pszenną oraz ziemniaczaną, a następnie wyrobić ciasto.
- Ciasto podzielić na 10-12 równych części. Każdą z nich rozwałkować, na środku ułożyć śliwkę i dokładnie obkleić wokół ciastem formując kulę.
- W garnku zagotować wodę, kiedy zacznie wrzeć wrzucać partiami knedle. Od momentu wypłynięcia knedli na powierzchnię wody, gotować jeszcze przez minutę, odcedzić i przełożyć na talerz.
- Śmietanę wraz z cukrem pudrem ubić na sztywno, a następnie nałożyć na knedle.