Knedle ze śliwkami

Knedle ze śliwkami to bardzo znana polska potrawa przyrządzana na przełomie lata i jesieni. Od czasu do czasu bardzo lubię przyrządzać obiad na słodko, stosuję wówczas zawsze owoce sezonowe np. naleśniki z serem i truskawkami na początku lata, makaron z powidłami z jabłek jesienią i oczywiście knedle – kiedy dostępne są już śliwki. Potrawa ta przypomina mi smaki z dzieciństwa i stale zaskakuje smakiem. Delikatne ciasto uzyskuje się dzięki dodatkowi zmielonego sera twarogowego i ziemniaków. Do knedli możemy stosować różnego typu owoce, jednak najbardziej znane i lubiane są śliwki.

Knedle ze śliwkami, serem i bitą śmietaną

Knedle ze śliwkami

Składniki na 10 knedli:

  • 10 -12 sztuk świeżych śliwek
  • 200 g sera twarogowego półtłustego
  • 400 g ugotowanych ziemniaków
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 łyżka stołowa mąki ziemniaczanej
  • 5 pełnych łyżek cukru
  • 1 jajko
  • szczypta soli
    Polewa:
  • 2 płaskie łyżki stołowe cukru pudru
  • 200 ml śmietany 30%

Sposób przygotowania:

  1. Śliwki opłukać, usunąć pestki, oprószyć 2 łyżkami cukru i odstawić.
  2. Ser oraz ugotowane i przestudzone ziemniaki zmielić w maszynce. Przełożyć do miski, dodać jajko, 3 łyżki cukru, szczyptę soli, mąkę pszenną oraz ziemniaczaną, a następnie wyrobić ciasto.
  3. Ciasto podzielić na 10-12 równych części. Każdą z nich rozwałkować, na środku ułożyć śliwkę i dokładnie obkleić wokół ciastem formując kulę.
  4. W garnku zagotować wodę, kiedy zacznie wrzeć wrzucać partiami knedle. Od momentu wypłynięcia knedli na powierzchnię wody, gotować jeszcze przez minutę, odcedzić i przełożyć na talerz.
  5. Śmietanę wraz z cukrem pudrem ubić na sztywno, a następnie nałożyć na knedle.

Knedle ze śliwkamiKnedle ze śliwkami

Zobacz także: