Naleśniki ze szpinakiem i łososiem
Gotowanie ze stylem
Przepis na naleśniki ze szpinakiem, serkiem śmietankowym i łososiem wędzonym. Bardzo oryginalny i pożywny posiłek idealny zarówno na przekąskę jak i na danie główne. Ciasto naleśnikowe przygotowuje się z dodatkiem liści szpinaku, aby nie przyklejało się do patelni co pewien czas należy podlewać je niewielką ilością oleju. Farsz do naleśników może być dowolny, jednak połączenie śmietankowego serka, koperku i wędzonego łososia najlepiej trafia w moje podniebienie.
Naleśniki ze szpinkaiem, łososiem wędzonym

Składniki na 6 porcji :
- Ciasto naleśnikowe:
- 0,5 l mleka lub więcej w zależności od konsystencji ciasta
- 1 jajko
- 1 szklanka mąki pszennej - lub więcej w zależności od konsystencji ciasta
- 2 łyżki stołowe oleju roślinnego
- szczypta soli
- 150 g szpinaku typu baby
- Nadzienie:
- 100 g serka typu Philadelphia
- pęczek świeżego koperku
- 200 g łososia wędzonego
- 150 g mieszanki świeżych kolorowych sałat
- sok z 1/2 cytryny
- 2 łyżki stołowe oliwy z oliwek
Sposób przygotowania:
- Naleśniki:
- Szpinak zalać na 1 minutę wrzącą wodą. Następnie odsączyć i pozostawić na sicie.
- Mleko wlać do miski. Wbić jajko, następnie stopniowo dodawać mąkę cały czas mieszając za pomocą miksera, aż powstanie gładkie ciasto naleśnikowe. W zależności od konsystencji ciasta dodać nieco więcej mąki lub mleka. Ciasto powinno mieć konsystencję średnio gęstą.
- Dodać olej oraz szczyptę soli i ponownie zmiksować wszystkie składniki na zmniejszonych obrotach.
- Dodać zblanszowany szpinak, całość zblenderować na gładką masę.
- Na patelni o średnicy 25 cm rozgrzać odrobinę oleju. Wlać tyle ciasta, aby pokryło całą powierzchnię patelni grubą warstwą. Smażyć na średnim ogniu po minucie z każdej strony.
- Naleśniki układać na talerzu jeden na drugim.
- Nadzienie:
- Mieszankę kolorowych sałat skropić sokiem z cytryny oraz oliwą z oliwek.
- Koperek posiekać na drobno.
- Upieczony naleśnik na jaśniejszej, mniej zielonej stronie posmarować serkiem typu Philadelphia, posypać koperkiem, następnie nałożyć plaster wędzonego łososia; środek wypełnić mieszanką sałat. Zawinąć na kształt rulonu (podobnie jak krokiety).