Pieczeń wieprzowa w sosie winnym
Gotowanie ze stylem
O smaku mięsa z reguły decydują użyte do jego przygotowania przyprawy. Dzięki zamarynowaniu mięso jest nie tylko smaczniejsze, ale także bardziej kruche. Sos na bazie wina można doprawić według uznania, solą, pieprzem lub innymi bardziej rozmaitymi przyprawami.
Pieczeń wieprzowa z sosem z czerwonego wina
Składniki :
- 1 kg mięsa wieprzowego (szynki lub schabu bez kości)
- 1 łyżka stołowa mąki pszennej
- Marynata:
- 1 marchew
- 1 cebula
- 1/4 selera korzeniowego
- 8 suszonych lub świeżych jagód jałowca
- 2 liście laurowe
- 2 szklanki wytrawnego czerwonego wina
- 3-4 goździki
- 2 łyżki stołowe octu winnego
- kilka ziaren pieprzu czarnego
Sposób przygotowania:
- Wino wymieszać z octem, dodać przyprawy. Jarzyny pokroić w cienkie słupki, zalać winem.
- Mięso ułożyć w szklanym naczyniu żaroodpornym, zalać marynatą, szczelnie przykryć. Trzymać w chłodnym miejscu 2 dni, przewracając je 2-3 razy dziennie.
- Mięso wyjąć z naczynia żaroodpornego, wysuszyć, oprószyć solą i pieprzem, zrumienić z obu stron na rozgrzanym na patelni oleju. Przełożyć do rondla.
- Na patelnię z rozgrzanym tłuszczem dodać mąkę, intensywnie mieszać aż do zarumienienia się. Zasmażkę zalać wcześniej odsączoną marynatą, zagotować stale mieszając, aby nie powstały grudki.
- Do sosu dodać jarzyny z marynaty pokrojone w słupki, zagotować a następnie zmiksować na gładką masę.
- Mięso w rondlu zalać sosem, szczelnie przykryć, całość dusić aż mięso będzie miękkie.
- Gotowe mięso pokroić w plastry, zalać sosem. Podawać z zasmażaną kapustą i ziemniakami.