Polędwiczki w sosie śmietanowym z pieczarkami
Gotowanie ze stylem
Wykwintny przepis na polędwiczki wieprzowe w sosie musztardowo-śmietanowym z pieczarkami. Bazą do sosu są dwa typy musztardy: miodowa oraz francuska a także śmietanka kremówka 30%. Polędwiczki przed duszeniem najlepiej jest obsmażyć na mocno rozgrzanej patelni. Po połączeniu z sosem mięso nabiera większej kruchości i smaku.
Polędwiczki w sosie śmietanowo-musztardowym z pieczarkami
Składniki 4 porcje:
- 1 polędwiczka wieprzowa
- 8 pieczarek
- 1/2 natki pietruszka
- 3 łyżki musztardy miodowej
- 3 łyżki musztardy francuskiej
- 100 g śmietany kremówki
- 20 g masła
- 2 łyżki stołowe oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka suszonego oregano
- sól i pieprz do smaku
Sposób przygotowania:
- Mięso pokroić w paski o grubości 1 cm. Oprószyć solą, pieprzem oraz oregano.
- W naczyniu umieścić dwa rodzaje musztardy oraz posiekaną natkę pietruszki.
- Pieczarki oczyścić, opłukać i pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać masło, podsmażyć pieczarki, następnie przełożyć je do naczynia.
- Na patelni rozgrzać oliwę, podsmażyć doprawione przyprawami mięso z dwóch stron. Następnie dodać mieszankę musztard i wymieszać mięso. Dodać pieczarki oraz śmietanę kremówkę. Dusić pod na wolnym ogniu, pod przykryciem, następnie zdjąć pokrywkę, aby odparować nieco wywaru i doprowadzić do jego zgęstnienia.
- Polędwiczki podawać z ziemniakami i świeżymi surówkami.