Sałatka grecka
Gotowanie ze stylem
Sałatka grecka z zielonymi oliwkami, pomidorami, ogórkiem zielonym i fetą
Składniki na 5 porcji:
- 1 czerwona papryka
- 1 opakowanie (180g) oliwek zielonych bez pestek
- 4 pomidory średniej wielkości
- 1 opakowanie sera feta – 270 g
- 1 ogórek świeży
- natka pietruszki
- 2 łyżki oliwy z oliwek extra virgin
- oregano suszone
- pieprz
Sposób przygotowania:
- Paprykę oczyścić z gniazda nasiennego, umyć pod bieżącą wodą a następnie pokroić w kostkę o wymiarach
(1 cm x 1 cm). - Ogórek i pomidory obrać ze skórki a następnie pokroić w kostkę (1,5 cm x 1,5 cm). Oliwki opłukać na sicie.
- Natkę pietruszki delikatnie posiekać na drobno. Ser fetę wyjąć z opakowania i pokroić w kwadraty o wymiarach (1,5 cm x 1,5 cm).
- Wszystkie składniki połączyć ze sobą w jednym naczyniu, doprawić pieprzem i solą do smaku, dodać posiekaną natkę pietruszki, poprószyć oregano a następnie delikatnie wymieszać.
- Całość polać oliwą z oliwek.