Sałatka z kurczakiem, rukolą i oliwkami
Gotowanie ze stylem
Czymże byłaby nasza kuchnia bez surówek i sałatek? Ozdabiają one nasze stoły a dodatkowo dzięki zawartości warzyw i owoców są bardzo wartościowymi składnikami naszej diety. Sałatka z kurczakiem, rukolą i oliwkami to bardzo smaczna oraz pożywna propozycja na śniadanie bądź przystawkę. Jej skład można modyfikować na wiele sposobów. Zamiast rukoli można wykorzystać sałatę lodową, zamiast majonezu np. jogurt naturalny. Potrawę można także urozmaicić o słodką kukurydzę, nabierze wówczas większej wyrazistości oraz aromatu. Sałatka nie wymaga dodatku soli ponieważ zawiera ona w składzie ogórki kwaszone, które są już dostatecznie słone.
Sałatka z piersią z kurczaka, czarnymi oliwkami i rukolą
Składniki na 3 porcje:
- 250 g piersi z kurczaka
- 50 g czarnych oliwek bez pestek
- 2 ogórki kwaszone
- 1 pomidor
- 1 mała cebula
- 1 papryka czerwona
- 2 łyżeczki majonezu
- pieprz do smaku
- garść świeżej rukoli
Sposób przygotowania:
- Pierś z kurczaka oczyścić z chrząstki, umyć pod bieżącą wodą, ugotować i odstawić do przestygnięcia. Następnie pokroić w kostkę.
- Oliwki odsączyć z zalewy i pokroić każdą na 4 części. Paprykę opłukać, oczyścić z gniazda nasiennego i pokroić w kostkę. Cebulę oczyścić z łusek i posiekać na drobno.
- Pomidor pokroić w grubsze kwadraty, ogórek zaś w mniejsze (podobnie jak do sałatki jarzynowej).
- Pierś z kurczaka przełożyć do naczynia wraz z pokrojonym pomidorem, oliwkami, cebulą, ogórkami oraz paprykę czerwoną.
- Rukolę bądź sałatę lodową umyć pod bieżącą wodą, porwać na mniejsze fragmenty i dodać do pozostałych składników. Dodać majonez, doprawić do smaku pieprzem i dokładnie wymieszać.