Trójkąty z pastą z tuńczyka
Gotowanie ze stylem
Wyprawy plenerowe już w pełni! Aby miło spędzić czas, wystarczy zabrać dobry humor i trochę jedzenia. Do koszyka najlepiej schować sałatki, owoce, chłodniki, napoje oraz kanapki, polecam trójkąty z pieczywem tostowym i pastą z tuńczyka – smaczne, proste i niezbyt czasochłonne.
Kanapki z pastą z tuńczyka i jajka ze świeżymi pomidorami
Składniki na 4 porcje:
- 6 kromek pieczywa tostowego
- puszka tuńczyka w oleju
- 2 żółtka ugotowanych na twardo jaj
- 1 mała cebula
- majonez
- 1 łyżeczka musztardy francuskiej
- 4 liście sałaty
- 1 pomidor bądź kilka pomidorków koktajlowych
Sposób przygotowania:
- Odsączonego tuńczyka i żółtka rozdrobnić widelcem. Wymieszać z posiekaną cebulką, majonezem, musztardą
i doprawić solą oraz pieprzem do smaku. - Kromkę pieczywa tostowego posmarować majonezem, przykryć liściem sałaty i pokrojonymi w plastry pomidorami. Przykryć drugą kromką pieczywa posmarowaną od dołu majonezem, warstwą pasty, sałatą i znów kromką pieczywa posmarowaną od dołu majonezem.
- Kanapkę przekroić po przekątnej. W ten sam sposób przygotować kolejne kanapki.