Wegetariańskie piramidki
Gotowanie ze stylem
Sezon grillowy już w pełni. Warto pomyśleć więc o ciekawych i oryginalnych przepisach, którymi zaskoczymy znajomych oraz rodzinę. Wegetariańskie piramidki to idealny pomysł na smaczne i pożywne śniadanie lub kolację. Można przyrządzić je na ruszcie grilla bądź upiec w piekarniku. Ważnym elementem kanapek są nie tylko warzywa, ale również ser, przyprawy oraz oliwa z oliwek.
Wegetariańskie piramidki z bakłażanem, pomidorami i pieczarkami
Składniki na 5 porcji:
- 5 dużych pieczarek
- 1/2 bakłażana
- 1/2 cukinii
- 1 czerwona cebula
- 1 duży pomidor
- 5 kromek ciabatty bądź bagietki
- 20 listków świeżej bazylii
- 5 plastrów wędzonego sera żółtego lub mozzarelli
- oliwa z oliwek
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżka stołowa masła
- 1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki
- 1/2 łyżeczki soli
- 1/2 łyżeczki pieprzu
- 1 łyżeczka suszonego oregano
Sposób przygotowania:
- Czosnek obrać i zetrzeć na małych oczkach tarki jarzynowej bądź wycisnąć.
- W szklanym naczyniu umieścić masło oraz starty czosnek, dodać nieco soli a następnie wymieszać na gładką masę.
- Każdą kromkę pieczywa posmarować z jednej strony masłem czosnkowym. Wstawić do piekarnika i piec przez 5 minut
w temperaturze 150°C. - Pieczarki umyć pod bieżącą wodą, a następnie odciąć ogonki. Bakłażan, mozzarellę, cukinię oraz pomidor pokroić w plastry.
- W małym naczyniu wymieszać przyprawy: pieprz, sól, słodką paprykę oraz oregano.
- Na ruszcie grilla bądź w piekarniku na folii aluminiowej ułożyć kapelusze pieczarek oraz plastry warzyw, skropić je oliwą
i oprószyć mieszanką przypraw. - Piec przez 5 minut w temperaturze 220°C.
- Na spód kanapek położyć listkami bazylii, następnie plastry zapieczonych warzyw oraz sera, na koniec pieczarki.